Map background
Fishsurfing
The world of fishing
Fishsurfing app for desktop and phones
Fish, share, travel
Szécsényi-kavicsbányató

Szécsényi-kavicsbányató

GPS:48.093789; 19.497099
Horgászegyesület:

Petőfi Horgász Egyesület

Engedély ára:http://petofihe.hu/napijegy/
Weboldal:http://petofihe.hu/
Terület:18 ha

Jellemzés

Megközelíthetőség, útvonalleírás: 22-es úton - Szécsénytől Balassagyarmat felé - Szécsényt elhagyva 500 m után a bekötő úton jobbra (1,5 km) az út a tóhoz vezet. Balassagyarmat felől a hugyagi kereszteződéstől a 22 sz. főúton tovább - kb. 6,5 km után balra látható a bekötőút.

A szécsényi Petőfi Horgász Egyesület 1973-ban alakult 12 fővel az akkor még művelés alatt álló kavicsbányában. A kis csapat erejéhez mérten halakat telepített a tóba, és megkezdte működését. Ezt elsősorban nemcsak a horgászat, de a horgász sport népszerűsítése, új tagok verbuválása is jelentette. A tó és a taglétszám az idő múltával egyre bővült, míg napjainkra csaknem 300 tagot számlál. Az egyesület vezetősége sokat fáradozik azon, hogy az ide látogató horgászok a szabadidejüket kellemesen, hasznosan, szórakoztatóan tölthessék, rendezett, tiszta, kulturált környezetben. Nemcsak a környék és szűk környezet horgászai keresik fel tavunkat, de az ország szinte minden tájegységéről találkozhatunk itt pihenni, szórakozni vágyó sporttársakkal. Sokan csak azért jönnek el ide, hogy kikapcsolódjanak, lazítsanak egy kicsit az egyre rohanóbb, hajszoltabb és keményebb ÉLET fáradalmait kipihenhessék. Célunk az, hogy ezt a lehetőséget bárki számára biztosítani tudjuk, a békés egymás mellett élés szem előtt tartása mellet, horgász és nem horgász vendégeink számára egyaránt. Ehhez azonban nagyon sok és fáradságos munkára van szükség. Aki vendégként ide látogat az csak a felszínt látja, a jó levegőt, a tiszta vizet, a rendezett és növényekkel szépen telepített vízpartot, a nyírt füvet, a tetszetős kis faházakat, és a horgászok a kifogott halakat
Az ide látogató turistát, vendéget ez a kép fogadja a tó partján állva. Kellemes, szemet gyönyörködtető látvány azoknak akik szeretik, értik és tisztelik a természetet. A tó látványa nem csak felüdítő de a benne rejtőző halak sokfélesége és nagysága megdobogtatja a horgászni vágyó vízen járó emberek szívét. A halfogás reménye minden horgászt lázba hoz, különösen ha ilyen szép a környezet.
A tó látványa az esti órákban a naplemente fényében még varázslatosabb tud lenni, amely szinte megnyugtatja a hajszolt és fokozott életvitelű pihenni vágyó emberek testét és lelkét egyaránt. Sokan keresik fel ezért a tavunkat hétvégeken, pusztán a pihenés, a lelki megnyugvás reményében, amit a tó és környezete biztosít számukra.
A tó fölött lenyugvó nap bíborba öltözteti a környezetét és a tó felszínét. A béke, a nyugalom pillanatai ezek, amely órákig is eltarthat, ha az ember érti és tiszteli a természetet, a tavat és annak minden rezdülését. Csodálatos látvány, amikor a mélyvörös napsugarak vissza- verődnek a mélykék színt öltő nyugodt víztükörről. Fantasztikus és megnyugtató látvány.
Ez a felszín, melyet csak az lát ilyen idillikusnak, aki vendégként érkezik a tóhoz. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhatott eddig is sok munkába került és fog ezután is a teljes tagság, és különösen az egyesület aktivistái számára. A munka a téli lékeléssel kezdődik.
Lékvágó horgászok kicsi, ámde lelkes csapata küzd az időjárás viszontagságaival, hogy a halállomány sikeresen átvészelhesse a kemény és zord tél megpróbáltatásait.
Az oxigén vízbe juttatása ilyenkor a legfontosabb feladat. A hidegtől függően elég gyakran kell a kivágott lékeket ellenőrizni, felújítani, figyelni, hogy be ne fagyjon ismét. A tél elmúltával, a tavasz beköszöntével a munka is több lesz. A tavalyi nád vágása elengedhetetlen feladat ilyenkor, a zsenge új hajtások, ívó helyet jelentenek a halak számára, ehhez azonban az kell, hogy a régi nádat eltávolítsuk. A nádvágás mellett a tavaszi nagytakarítás emészti fel a legtöbb energiát. Ilyenek a bozót ritkítás, estenkénti kivágása, a fű nyírása, stb. A nyár beköszöntével a vízminőség figyelése és szinten tartása a legfontosabb. A tavaszi táplálék utánpótlás, központi etetés a nyár elején is folytatódik, de már kisebb adagok kerülnek a vízbe, mivel annak felmelegedésével a szerves anyagok is gyorsabban bomlanak, így szennyezve a bomlástermékekkel, gázokkal a vizet, ami fokozott elgázosodáshoz, majd ezt követően oxigén hiányhoz vezethet, ami a horgászok legfélelmetesebb rémálma, nem is beszélve a halakról. Ilyenkor fokozottan vigyázni kell a víz minőségére, ami nem kevés vesződséggel jár. Víz mintavétel több helyen, majd vegyszeres vizsgálata következik.
A horgász esélyek javítása érdekében évente két alkalommal végzünk telepítést a tavon.
A nagy tó mellett egy halnevelő kis tavacskát alakítottunk ki, ahonnét év vége felé a lehalászást követően a halakat áttelepítjük a nagy tóba. Kialakításra került a tó környékén több tanösvény is, amelyek a vízpart élővilágát, növényeit, állatait mutatják be szemléletes kis táblákkal, képekkel, magyarázó szöveggel az érdeklődőknek. Nemcsak kikapcsolódni, de tanulni is sokat lehet ezekből a táblákból annak akinek igénye van elméje és tudása fejlesztésére.
Egész évben nagy feladatot és jelentős anyagi ráfordítást jelent a tó környezetének tisztán tartása, az utak állapotának megőrzése. Sóder feltöltéssel évente több alkalommal is javítgatjuk az utakat, hogy mindig biztonságosan megközelíthető legyen ez a kis gyöngyszeme a természetnek bárki számár
A nevelőtó részlete látható a képen, amely nemcsak szép, de a lehorgászások alkalmával hasznos is, mert halat tudunk telepíteni a nagy tóba, ezzel is javítva az egy főre eső fogási átlagot. Büszkén mondhatjuk, hogy egyesületünk évek óta az élmezőnyben található a kifogott halak egy főre eső átlagát tekintve nemcsak a megyében, de országos szinten is.Ez elsősorban az áldozatos, kitartó munka eredménye.
Minden erőnkkel azon munkálkodunk, hogy még szebbé, még vonzóbbá tegyük tavunkat és környezetét a nagyközönség számára is. A hely szűke miatt itt most nem szólunk olyan feladatokról és teendőkről, melyek szintén szerves részét képezik az egyesület működésének és célkitűzésének. Ebben a bemutató részben is inkább azt szerettük volna érzékeltetni, hogy szűkebb környezetünkben, megyénkben is vannak nagyon szép és rendezett, pihenésre és igazi kikapcsolódásra alkalmas helyek. Ennek szinten tartásához viszont nagyon sok munkára van szükség. Reményeink szerint ez a kis gyöngyszeme a természetnek még sokáig megmarad eredeti szépségében, minden ember, a környékén élú állatok és növények megelégedésére.
Bárkit aki szereti a természetet, pihenésre, csendre, kikapcsolódásra vágyik szeretettel várunk és bízunk abban, hogy ha ellátogat a tavunkra olyannyira megnyeri tetszését, hogy visszatérő vendégként üdvözölhetjük legközelebb.

Szabályjegyzék

Az országos horgászrend szerint.