Das soziale Netzwerk für Angler
Fenyves Tó

Fenyves Tó

Tengerszem a Bakonyban! Igen, ez a tó jelenleg egy háborítatlan természeti adottságokkal rendelkező vízterület, igazi horgász- és vízi paradicsom a Bakony déli lábánál Öskü és Várpalota között.

A tó 1985-ben a várpalotai szénbánya egy külszíni fejtésekor végzett robbantás következtében jött létre, amikor a 30 méter mélységben betörő karsztvíz egy napon belül hihetetlen gyorsasággal árasztotta el a medret. A víz fogságába került rengeteg munkagép, futószalag, konténer stb, illetve mintegy másfél hektár 5-6 méter magas fenyőerdő is, amely csodálatos élőhelyet biztosít a tó halállományának.

A tó kialakulását követően hamarosan természetes úton valamint lelkes horgászok által a környező tavakból megindult a halakkal történő betelepülés. A nyolcvanas évek végén már 30-50 dkg-s kárászok akadtak a pecások horgaira. Az intenzív telepítésről 1991-től beszélhetünk, amikor is először a Bakony Metál nevű cég, majd pedig a HM VERGA Királyszállási erdészetének kezelésébe került. Ebben az időben jellemzően ponty, amur, csuka, valamint a karsztvíz jellegre tekintettel – hazánkban oly kevés helyen sikeresen – pisztráng telepítése történt. Mivel ez a faj ebben a közegben nem szaporodik, az állomány nagy részét kifogták. A megmaradt példányok súlya mára már elérte a 6 kg-ot.
A kezelőváltás után 1999-től fogas süllő intenzív telepítése történt, és az egész horgásztatás elmozdult a ragadozó halas horgásztatás irányába. A pergető módszer állandó sikerélményt biztosít a pergető horgászok számára, elképesztő mennyiségű csuka és egyéb ragadozó hal van jelen a vízben, azonban adottságai miatt a tó nagy része csak csónakból meghorgászható. A ponty és az amur horgászata nagy kihívás elé állítja a tavon a horgászokat.

A nagy mélységek és az akadókkal teli meder miatt szinte csak a nádfalak előtti viszonylag sekélyebb részeken, embert és szereléket egyaránt próbára tevő horgászatnak lehetnek résztvevői. A pontyok és amurok a bőséges kagyló és növényi táplálék kínálat miatt hatalmas méreteket értek el, amely annak is köszönhető, hogy háborítatlan lakhelyük két évtizedét alig zavarták horgászattal.

Az elmúlt időszakban kizárólag a tó mellett található faház bérletével egybekötött horgászat folyt, éves- vagy napijegyet nem lehetett váltani. 2012 novemberétől a VERGA Zrt. a tó horgászati kezelője, aki merőben más hasznosítási elképzelésekkel remélhetőleg új lendületet ad az itt horgászni vágyóknak.

Orte in der Nähe: