Das soziale Netzwerk für Angler
Kapos folyó (Tolna megye)

Kapos folyó (Tolna megye)

GPS:46.530879; 18.384833
Horgászegyesület:

Ez a vízterület Tolna megyében található. További információ: https://www.tohosz.hu

Jellemzés

A Kapos a Sió mellékfolyója, vízgyűjtője része a Duna vízgyűjtőjének, Magyarország délnyugati részén helyezkedik el Somogy és Tolna megyében, a Mecsek és a Somogyi-dombság között. A folyó Somogy megyében ered Kiskorpád környékén. Kaposvár érintésével kelet felé folyik, Attalánál Tolna megyébe lép át, Dombóvártól már északkeletre folyik. Tolnanémedinél egyesül a Balaton lefolyását képező Sióval.

A hossza 112,7 km, átlagos vízhozama 4,4 m3/s. szélessége 12-15 méter, közepes mélysége 1,4 méter. A Kapos legjelentősebb mellékvize a Koppány, mellyel Regöly közelében egyesül.
Jelentősebb mellékvizei: Deseda-patak, Orci-patak, Baranya-csatorna.

A Kapos vízgyűjtő területe három megyére terjed: Somogy (a megye középső része), Baranya (a megye északi, északnyugati része) és Tolna (a megye nyugati és középső része). A területen öt város és 203 falu található. A vízgyűjtő terület nagysága 3170 km2.

A Kapos folyó csaknem egésze szabályozva van, ez a Kapos-csatorna vagy Zichy-csatorna, melyet 1820-ban építettek a vizenyős vidék lecsapolására.

Egyesület:
Egyesületünk újabb vízterülete a Kapos folyó Attala és Kurd közti, mintegy 25 kilométeres szakasza.A Kapos a Dunántúl leghosszabb természetes vízfolyása, mely teljes hosszában az ország területén folyik.Évtizedekig holt folyó volt, elsősorban a kaposvári üzemek jóvoltából.A kilencvenes évek elején kezdődött a folyó tisztulása, mely mára már egy szép halállományt tart el. Elsősorban szép csukákra számíthatunk itt, de megtalálhatók a tipikus folyóvízi halak is, úgy mint a domolykó, a paduc, időnként ponty, sőt harcsa is fogható.A Tüskei-tóra megváltott napijeggyel a Kaposon is lehet horgászni.Átlagszélessége 5-8 méter között van, vize sebes folyású. Megközelítése számtalan helyről lehetséges Dombóvárról, illetve a környező településekről, melyek sorra a Kapos völgyében fekszenek.

Tusnovits Jenő (egyesületi elnök) - Tel.: 36 20/569-4233.

Dabi József (elnökhelyettes) - Tel.: 36 30 / 701- 8793

Szarka István (halőr) - Tel.: 36 20/334-5184

Halőrház/horgászbolt - Tel.: 36 74/461-463

E-mail: dombovarihe@freemail.hu, dombovarito@freemail.hu

Levél cím: Dombóvári Városi Horgász Egyesület, 7200 Dombóvár, Pf.: 26.

Szabályjegyzék

Orte in der Nähe: