Das soziale Netzwerk für Angler
Zlatsko Jezero

Zlatsko Jezero

Zlatsko jezero se nalazi u selu Zlata, u blizini Bojnika i to u netaknutij prirodi. Udaljeno je 10km od Bojnika, 30km od Leskovca ili 50km od Niša. Do njega se dolazi lako, uglavnom asfaltnim putem iz Bojnika, tek zadnji kilometar nije asfaltiran ali je nasut pa je prilaz jezeru dobar. Okruženo je planinama Radan i Pasjača, a pripada slivu Puste reke. Nastalo je pregrađivanjem potoka koji izvire na planini Pasjača udaljenoj 15-tak kilometara. Namenjeno je, pre svega, ribolovu ali je u donjem delu jezera moguće i kupanje. Revir je komercijalan, poribljen i svake godine se dopunjava novom mlađi. Bogat je šaranom i amurom, koji se love sportski, po principu uhvati i pusti, dok se ostala bela riba, babuška, karaš, klen i druga može poneti po ceni od 100 din po kilogramu. Ovde nije neobično upecati klena ili mrenu od 1,5 kilograma.
Na samoj obali jezera nalazi se brvnara-etno restoran „Ha Ha Ajat“. Otvoren je veći deo godine i u njemu pripremaju vrhunske specijalitete ovog kraja. Može da primi veliku grupu gostiju. Sem zatvorenog dela tu su i terase iznad samog jezera. Dok sedite na terasi i uživate u vrhunskoj hrani pogled vam luta od jezera na planinske vrhove. Kraj jezera i restorana je i nekoliko bungalova, pa ako se odlučite da ovde provedete više od jednog dana ne morate se odreći konfora civilizacije. Bungalovi su na obali jezera, u senci borova,svega par desetina metara od restorana, opremljeni su strujom i tekućom vodom. Do njih se dolazi kružnom pešačkom stazom koja ide oko jezera, a na njoj je više romantičnih drvenih mostića. Nasred jezera je ukotvljen stari drveni brod do kog se može stići preko mostića. Za vožnju po jezero gostima je na raspolaganju i pedolina. A kad poželite i nešto drugo možete u šetnju brojnim šumskim putevima i stazama do vidikovaca ili do vrhova Pasjače i Radana. Teren je pogodan i za vožnju bicikala, kako rekreativno tako i za one koji priželjkuju malo teže terene.

Ako vam je dosta gradske gužve i vrućine ovo je pravo mesto za Vas. Netaknuta priroda, mir i tišina, danju kupanje u jezeru ili ribolov, a uveče svežina planinske večeri.

Orte in der Nähe: