Map background
Fishsurfing
The world of fishing
Fishsurfing app for desktop and phones
Fish, share, travel
Maty-éri víztározó (Maty-ér)

Maty-éri víztározó (Maty-ér)

GPS:46.232486; 20.074264
Horgászegyesület:

Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége

Engedély ára:Csongrád megye horgászegyesületeiben, és horgászboltjaiban.
Weboldal:http://hecsmsz.hu/portal/index.php/horgaszvizek/szovetsegi-vizekk/zart-vizek/maty-er
Víz jellege:víztározó
Terület:40 ha
Mélység:1 m → 4 m, átlag 3.5 m
Talajzat, meder:
 • agyagos
 • iszapos
 • vízinövényes
Víz hasznosító:horgászegyesület
Beszélt nyelvek:
 • magyar

Árak

napi éves
felnőtt
teljes
2500 HUF 25000 HUF
kedvezményezett
70 év feletti
1500 HUF 10000 HUF
ifjúsági
kedvezményezett 15-18 éves
1500 HUF 10000 HUF
gyerek
14 éves korig
1000 HUF
 • készpénz
 • visa
 • OTP Széchenyi Pihenő Kártya
 • MKB Széchenyi Pihenő Kártya
 • K&H Széchenyi Pihenő Kártya
 • MasterCard
 • Maestro

Jegy árában elvihető halak

 • nemes hal: kg
 • egyéb hal: kg

Jellemzés

Megközelíthető: A víztározó a bajai és a röszkei út között észak-déli irányban terül el. Szegedről az E-5-ös számú főúton Röszke felé, Szeged határától mintegy 3 km-re az út mentén jobbra, található.

Szegedtől északnyugatra terül el hazánk egyik legnagyobb szikes tava, a mintegy 14 km2 területű Fehér-tó, melynek vizét a Tisza táplálja az Algyői-főcsatornán keresztül, a Maty-ér pedig a Tisza holtágába szállítja tovább.

Jellege: Mesterségesen kialakított víztározó, nemzetközi hírű kajak-kenu pályával.

A Maty-ér a szabályozás előtt valószínűleg bővizű, s talán hajózható is volt, a folyómedret követő dombhátak pedig garantálták, hogy a rajtuk megtelepedőket soha nem fenyegette az áradás veszélye. Ez a környezet kiváló feltételeket teremtett a történelmi korok emberei számára, az emberiségnek ugyanis mindig a víz közelsége jelentette a megtelepedés legfontosabb feltételét.2000-ben az ásatások során egy ősi fahíd maradványait találták meg, amely egykor a Maty legkülső ágának két partját kötötte össze, s ezzel biztosította az állandó átkelés lehetőségét. A lelet igazi szenzáció volt, ugyanis ilyet korábban a Kárpát-medencében nem tártak fel. A 3 méter széles híd a Szeged-Dunaszekcső közti ősi kereskedelmi út folyami átkelőhelye volt, s a legvalószínűbb az, hogy a bronzkor korai időszakából maradt fenn, azaz közel ötezer éves.

1979-ben született meg az a döntés, amely zöld utat adott a több hasznosítású (belvíztározó, horgászparadicsom, vízi sportok bázisa, szabadidős helyszín) Maty-éri víztározó kialakításához. Először a belvíz megfelelő tárolásához szükséges művek kialakításához fogtak hozzá. Csak azután kezdték el a közel három kilométer hosszú, 150-300 méter széles és átlagosan 3-4 méter mély völgy – az egykori tiszai ősmeder szélének – megmunkálását.

A tározót befogadó völgy méretei kétezer méter hosszú egyenes evezős és kajak-kenupálya kialakítását is lehetővé tette. A medencében, a pálya létesítéséhez szükséges földmunkát széles körű összefogással (az öthalmi orosz laktanya lakói, a minisztérium szemet hunyásával az Ativizig, a megyei és a városi vállalatok, szervezetek) társadalmi munkában végezték el. Természetesen az építés az új mű vízügyi funkcióit is véglegesen rendezte.
A szakemberek szerint a pálya egyenértékű a világ legkorszerűbb hasonló létesítményeivel, hiszen a szigorú nemzetközi versenyelőírásoknak is megfelel. Az 1981-es ünnepélyes átadáskor rendezett verseny pedig bebizonyította, hogy Szeged méltó helyszíne e világszínvonalú létesítmény kialakításához.
A pálya kiszolgálólétesítményei azonban egy kicsit lassan készültek el. Tulajdonképpen ezzel magyarázható, hogy az evezősök csak 1989-ben mertek rendezni ifjúsági evezős világbajnokságot a Maty-éren. De a horgászok sem maradtak le 1991-ben horgász világbajnokság színtere volta a tározó. A világ legjobb kajakosai és kenusai először a sportág hazai történetében 1998-ban találkoztak itt . Nem csupán azzal vált híressé a szegedi vb, hogy az addigi legnagyobb létszámú indulót jegyezték, hanem a döntőket soha nem látott tömeg, harmincezer ember drukkolta végig.

Már a tervezés során felmerült, hogy vízi sport céljaira is alkalmassá tegyék a tározót, amelynek a halászati hasznosításáról is gondoskodni kellett. A kezdeti tárgyalások még halászatról, később kettős hasznosításról (busa halászat és horgászat) szóltak, de a horgászok igen felkészült tárgyaló delegációja rávilágított, hogy „a busa ugrik” veszélyeztetve a vízi sportot. Ezzel eldőlt, hogy a Maty-éri tározó több célú vízi létesítményként elsősorban belvíztározó, másodsorban vízi sportpálya, harmadsorban horgász víz lesz. A Csongrád megyei IB. 1982. nyarán kapja meg a víz kezelői jogát és a következő évben kezdte meg a víz telepítését. Az első években rendkívül sok gondot okozott, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a vízügy minden évben leeresztette a tározó vizét. Évről évre sok embert mozgósítva lehalászással menteni, majd tavasszal a feltöltés után úja kellett telepíteni a teljes halállományt. Ebben az időszakban a rövid horgászszezon miatt napijegyes vízként üzemelt a tározó. A halállomány és a horgászat szempontjából jelentős változást eredményezett az évenkénti leeresztés elmaradása. Az elmúlt két évtizedben már csak két alkalommal (1996, 2008) került sor a teljes halmentésre és újra halasításra.

A horgászok körében is igen népszerű pálya 1991-ben Horgász Világbajnokságnak is otthont adott. A hétköznapi horgászat elől elzárt partszakasz betonúton könnyen megközelíthető, a lankás széles rézsű nyírott gyepén kényelmes a horgászhely kialakítása. A 2,5 km-es nyílegyenes partszakasz egyenletes vize azonos feltételt biztosít minden ott horgászó számára. E kedvező feltételek, valamint a megyei szövetség átgondolt, okszerű halgazdálkodása révén kialakított halállomány ideális horgászversenypályát jelent a helyi, országos és nemzetközi versenyek részére. A tározó 2008. évi feltöltését követően évről évre egyre több horgászbajnokság színesíti a Maty-éri versenynaptárt. A nívós halállomány gerincét a fehérhalak: kárász és keszegfélék (dévér, bagoly, karika) adják. Nemes halak közül első helyen természetesen itt is a ponty áll. A tavaszonként nagyobb mennyiségben kihelyezett kétnyaras növendék adja a tározó folyamatosan fogható pontyainak utánpótlását, amit havi rendszerességű háromnyaras kihelyezés is fűszerez. A ponty mellék hala az amur elsősorban nagyobb testű példányokkal van jelen. A versenyzők zsákmányában elsősorban a békés halak, elvétve ragadozók szerepelnek. A pálya rekordot Szilvási Szilárd tartja a 2011. évi Országos Egyéni Bajnokságon öt órás forduló alatt fogott 42,260 kg-os zsákmányával. Az újra halasítást követő időszak a ragadozók közül a csuka állomány megerősödését hozta, ami a múlt évben tucatnyi rekord bejelentésben csúcsosodott. A süllő állományának erősödésére az apróbb takarmányhalak (sneci) mennyiségének növekedésével együtt a következő években számíthatunk.

A HECSMSZ kezelésében lévő vízterületekre, így Atkára, Maty-érre, Tiszára, Marosra, ... szóló területi jegyeiket SZÉP kártyával is megvásárolhatják irodánkban.

A vásárlás feltételei:

- OTP, MKB, vagy K&H SZÉP kártyával kell rendelkezni a vásárlónak, vagy családtagjának. (A kártya tulajdonosának személyes jelenléte, aláírása szükséges.)

- a kártya szabadidő alszámláján álljon rendelkezésre a vásárláshoz szükséges összeg,

- a 2017. évi kötelező horgászokmányokat előzőleg valamely horgászegyesületben ki kell váltani és a területi jegy vásárlás alkalmával irodánkban be kell mutatni.


Amennyiben élni kívánnak a SZÉP kártyával történő jegy vásárlás lehetőségével, kérjük keressék fel irodánkat: (6721 Szeged, Bocskai u.2.)

Szabályjegyzék

Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) egységes HORGÁSZREND 2017.

Érvényes a HECSMSZ kezelésében lévő, az alábbiakban részletezett, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken. E vízterületeken a HECSMSZ által kiadott területi horgász engedélyek kötelező melléklete.

Név

Víztérkód

Név

Víztérkód

Név

Víztérkód

Tisza és csatornák

06-003

Atkai-holtág

06-031

Körtvélyesi-holtág

06-008

Maros-folyó

06-004

Maty-éri víztározó

06-032

Akolszögi-holtág

06-009

Hármas-Körös-folyó

06-005

Gyálaréti-holtág

06-007

Algyői-főcsatorna

06-024

A halgazdálkodásról és a halvédelemről szóló 2013. évi CII. törvényben és végrehajtási rendeleteiben, valamint más kapcsolódó jogszabályokban foglaltakon túl, a vízterületen és partján az alábbiak betartása kötelező.

A területi horgász engedély csak a rajta feltüntetett évre kiállított állami horgászjeggyel és fogási naplóval, valamint MOHOSZ szervezeti tagságot igazoló bélyeggel érvényesített horgász igazolvánnyal rendelkező részére állítható ki, kivéve a turista állami horgászjegyes horgászokat. Személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal és a mellékletéül kiadott, az engedélyes által megismert és aláírt Egységes Horgászrenddel a benne foglaltak szerint, az állami horgászjegy érvényességi idejéig jogosít horgászatra.

1. Általános, minden vízterületre érvényes rendelkezések

1.1. Tilos horgászni:

- a táblákkal megjelölt területeken,

- az adott napra megtartott összes halmennyiség után, vagy arra a halfajcsoportra, amely esetében a mennyiségi korlátozást a horgász elérte, vagy meghaladta,

- esetenként versenyek vagy telepítés miatt, illetve egyéb okokból, elrendelt részleges és teljes horgászati tilalom idején,

- szemetes helyen, továbbá tilos cigaretta csikket, egyéb hulladékot a vízbe, vagy a parton szétszórni! A horgászhelyet és annak környezetét a horgásznak kötelessége megtisztítani, tisztán tartani, a keletkezett szemetet elvinni. Ennek elmulasztása esetén a halőr úgy jogosult eljárni, mintha az épp ott tartózkodó horgász szemtelt volna.

1.2. Tilos továbbá:

- november 1. és március 15. közötti időszakban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár használata a halfogási tevékenységhez.

- a meglévő horgászhelyet a partvonal megbontásával átalakítani, bővíteni,

- a természetvédelmi oltalom alatt álló területre háziállatot (kutyát) bevinni, ott fürdeni, a vízparton tüzet rakni, a védett állatfajok élettevékenységét zavarni, a vízparti növényzetet, nádat, sulymot irtani,

- a horgászhelyet, etetett helyet megjelölni, bóját használni,

- a felszerelést, csalizott horgot (csónakkal, távirányítású hajóval, úszva, gumiruhában) behordani,

- a távirányítású etetőcsónak használata (kivéve a külön jelölt bojlis horgászhelyek),

- a megtartott halat eladni, a vízterületen cserélgetni, elajándékozni,

- a vízterületen halat tisztítani,

- a horgászhelyet a meglévő útvonalakon kívül máshonnan megközelíteni,

- a felázott földutakra, azok felszáradásáig (amíg a kerék szedi a sarat) járművel ráhajtani!

1.3. Egyéb általános szabályok:

- Gyermekjeggyel a HECSMSZ vízterületein és a Szövetség tagegyesületeinek vízterületin (a tagegyesületi szabályok szerint) szabad horgászni egy úszós készséggel. Gyermekhorgász csak felnőtt felügyelete mellett horgászhat. Keszegfélékből és kárászból 3 kg-ot tarthat meg naponta.

- Kedvezményes jeggyel rendelkező horgász a HECSMSZ vízterületein bármely engedélyezett horgászmódszerrel egy darab, egy horoggal szerelt készséggel, darabszám-korlátozással védett halakból vagy amurból napi 1 darabot, évente 50 darabot, ebből évente 15 db pontyot, továbbá naponta 3 kg keszegfélét és kárászt tarthat meg. E jegy típussal a naponta megtartható összes halmennyiség nem haladhatja meg a 8 kg-ot.

- Kedvezményes jegy váltására jogosult 3 éves kortól minden állami horgász jeggyel rendelkező horgász, de 14 év alatti horgász csak felnőtt felügyelete mellett horgászhat.

- A napijegy érvényességi ideje 24 órára szól, melynek kezdetét és végét a váltás helyén a napijegyre fel kell tüntetni, kivéve azokat a vízterületeket, ahol éjszakai horgászati tilalom van, ott a kiadott napijegy csak a megjelölt napra érvényes.

- Egy napijeggyel egy napra engedélyezett halmennyiség tartható meg.

- Turista állami horgászjeggyel rendelkező személy jegye érvényességi idején belül (90 nap) a HECSMSZ vízterületein csak napijegyet válthat, annak birtokában egy készséggel horgászhat és naponta 1 db darabszám-korlátozással védett halat vagy amurt és 3 kg keszegfélét és kárászt tarthat meg.

- Kötelező felszerelési tárgy egy 15 kg-ig mérő digitális mérleg és egy mérőszalag.

- A megtartani kívánt darabszám-korlátozással védett halak és amur mért súlyát kifogásukat követően azonnal, a horgászat folytatása előtt, az egyéb halak mért súlyát a horgászat végén, több napos horgászat esetén minden nap éjfélig egy tizedes jegy pontossággal, kilogrammban köteles a horgász fogási naplójának megfelelő rovatába beírni. A naplóba bejegyzett ponty, amur és más darabszám-korlátozással védett faj súlyát azzal egy időben az éves területi jegy táblázatában is kötelező regisztrálni.

- A bejegyzés csak maradandó tintával, hagyományos golyóstollal történhet.

- Állatvédelmi okok miatt a méretkorlátozással védett halak kiemeléséhez a merítő szák használata kötelező. Szájbilincsen csak ragadozó halak tarthatók. Tilos a békéshalak felbilincselése és kipányvázása!

- A megtartott halat tilos kínos fulladásnak kitéve vödörben, nejlon zacskóban, vagy szárazon tárolni. A megtartott halakat a horgász köteles a horgászhelyén a vízben tartani. Békés halak élve tartásához kötelező a haltartó szák használata. A merevítő karikával ellátott szák, illetőleg a pontyzsák használata különösen ajánlott.

- A megtartani nem kívánt halat a lehető leggyorsabban, a legkíméletesebben kell visszabocsátani a vízbe.

- Naplemente után biztonsági okokból a közvilágítással meg nem világított horgászhelyet kötelező jól láthatóan, folyamatos fehér fénnyel kivilágítani (a kapásjelzőn, úszón elhelyezett világító patron, vagy a fejlámpa önmagában nem elegendő).

- Csónakból és partról csak egymás zavarása nélkül szabad horgászni.

- Csónakot vízre bocsátani, csak névtáblával ellátva, a Víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény és végrehajtási rendeleteinek betartásával lehet.

- Robbanómotorral meghajtott vízi jármű a folyók kivételével csak szolgálati céllal használható.

- A horgász köteles a közelében történő szabály- és fegyelemsértésről a halőröket értesíteni, szükség esetén, vagy kérésre az ellenőrök részére segítséget nyújtani.

- Az árvízvédelmi töltésen járművel csak az ATIVIZIG-től külön megváltott „Töltésközlekedési hozzájárulással” lehet közlekedni.

3. MATY-ÉRi víztározó (Víztérkód: 06- 032) horgászrendje

3.1. Megengedett a horgászat: a tározó Szeged város felöli oldalán (horgászoldal) és a Bögék tározóval ellentétes oldalán, továbbá a pálya üzemeltetőjének külön hozzájárulásával az üzemház és a céltorony közötti partszakaszon,

- január 1-től – február 28-ig 06 órától – 20 óráig,

- március 1-től – szeptember 30-ig 00 órától – 24 óráig,

- október 1-től – december 31-ig 06 órától – 20 óráig.

3.2. Tilos horgászni:

- a fentiekben megállapított időpontokon túl, továbbá a külön meghirdetett tilalmi időszakokban,

- a tározó ún. evezős oldalán, északi és a déli zárógátján valamint a Bögék tározó felöli oldalán,

- az adott napra megtartott 2 db, kedvezményezettek esetén 1 db darabszám-korlátozással védett hal vagy amur megtartása után,

- esetenként sportrendezvények alkalmából, haltelepítések után, esetleges víz leeresztés és vízfeltöltések időszakában, egyéb okokból elrendelt részleges vagy teljes horgászati tilalom idején. A Bögékre ezek a tilalmak nem vonatkoznak.

3.3. Egyéb előírások:

- Felnőtt horgász a darabszám-korlátozás alá eső halakból és amurból naponta 2 db-ot, évente 50 db-ot, ebből évente 30 db pontyot, továbbá keszegfélékből és kárászból naponta 3 kg-ot tarthat meg.

- Tilos megtartani a 6 kg-nál nagyobb pontyot és a 10 kg-nál nagyobb amurt, az ilyen halakat kifogásuk után azonnal a legkíméletesebben vissza kell engedni.

- Az éves ponty mennyiség megtartása után új engedély csak a szövetség irodájában (6721 Szeged, Bocskai u. 2.), vagy a halőröknél váltható. Aki nem vált új engedélyt, az év hátralévő részében kizárólag ragadozó halra horgászhat (műcsalival, vagy hozott őshonos csalihallal).

- Fajlagos tilalmi idő a tározón pontyra nincs, más halfajokra, a jogszabályban szereplő tilalmi idők vannak érvényben.

- Január 1-től február 28-ig, valamint október 1-től december 31-ig 20:30-tól 5:30-ig halfogásra alkalmas eszközzel, csalival a területen, továbbá az oda vezető utakon tartózkodni, a halakat etetni tilos.

- Tilos lékből horgászni, csónakot használni, szivarólommal pergetni, egyéni horgászállást (stéget) létesíteni, horgászhelyet, etetett helyet megjelölni.

- Tilos a területre háziállatot (kutyát) bevinni, fürdeni, a vízparton tüzet rakni, a parton sátrat állítani (kivéve sátras ernyő használata).

6. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

A HECSMSZ Egységes Horgászrendjének megszegése, a fogási napló szabálytalan vezetése esetén a területi engedély bevonásra kerül. Az Egységes Horgászrend ellen vétők, a szabálysértési és fegyelmi következményeken túlmenően a tárgyévre és a következő öt évre is kizárják magukat a HECSMSZ vizein való horgászatból.

A HECSMSZ fenntartja azon jogát, hogy az általa kezelt vízterületre a horgászrendben nem szereplő rendelkezést vezessen be, melyet a honlapján (www.horgazscsmszov.hu) és/vagy a helyszínen jól látható módon (pl. kitáblázással) tegyen közzé.

A HECSMSZ-t a kezelésében lévő vízterületeken horgászat közben, vagy azzal összefüggésben bekövetkezett balesetért vagy kárért felelősség nem terheli.

A területi jegy megvásárlója a fenti szabályokat és rendelkezéseket tudomásul veszi, azokat magára nézve – a horgászrend aláírásával - kötelezőnek ismeri el, egyben hozzájárul ahhoz, hogy az ellenőrzés során feltételezett szabálysértés eseten róla fotó, hang és mozgókép felvétel készüljön.

Amennyiben a HECSMSZ vízterületein kapitálisméretű halat fogott, kérjük levélben, elektronikus levélben vagy személyesen küldje meg irodánknak a nevét, a hal súlyát, a fogás pontos helyét, idejét, esetlegesen módszerét, körülményeit és a vízparton készült fotóját. A HECSMSZ vízterületein zsákmányolt halakról rekordlistát vezet, amely weblapján folyamatosan megjelentet.

Óvja, védje a vizeink, vízpartjaink természeti környezetét, halállományát!

Kérjük a napi és éves megtartható halmennyiségeken belül is csak azt a halat tartsa meg, amelyre feltétlenül szüksége van!

Érvényes 2017. január 1-től.

HECSMSZ

Horgászat típusa

 • finomszerelékes
 • bojlis
 • pergetős
 • harcsás
 • csónakos

Halak

 • Amur
 • Csuka
 • Dévérkeszeg
 • Harcsa (szürke v. leső harcsa)
 • Jászkeszeg
 • Kárász (arany
 • széles)
 • Kárász (ezüst)
 • Ponty
 • Süllő
 • Törpeharcsa
 • Vörösszárnyú keszeg