Map background
Fishsurfing
The world of fishing
Fishsurfing app for desktop and phones
Fish, share, travel
Vadkan tó

Vadkan tó

A Cserhát szívében, a cserhátsurányi Kegyetlen hegy lábánál tört utat magának a Szanda patak. A hosszan kanyargó patak völgyéből és az azt körbeölelő négy hegyből áll a falutól diszkréten elzárt 220 hektáros, bekerített magántulajdonú birtok. A mintegy 36 km2-es vízgyűjtő területnek köszönhetően a patak kimagasló vízhozama lehetővé tette, hogy 2003-ban a birtok képzeletbeli közepén egy 30 méter talpszélességű, 400 méter hosszú völgyzáró gáttal közel 20 hektáros víztározót alakítsunk ki. A kialakított tó, amely gyönyörűen illeszkedve a környezetbe tölti ki a völgyet, negyedmillió köbméter vizet tárol, legmélyebb pontján mintegy három méteres vízoszloppal.

 

Az M2-es utat Rádnál elhagyva Csővár, Acsa, Becske, Magyarnándor, Cserháthaláp településeken áthaladva, Budapesttől 89 km-re, egy órányi autózással juthatunk el tavunkra.
A 21-es útról Hollókő felé letérve, Alsótoldnál balra fordulva Cserhátszentiván, Herencsény településeken áthaladva érkezünk meg Cserhátsurányba.
A lakott területtől mindössze 700 méterre, de mégis érintetlen természeti-, mesébe illő mikrovilágba érkezünk. A tavat körülölelő erdőkben számos vaddisznó és muflon talál menedéket, látványukban gyakran gyönyörködhetünk.

Az első telepítést követően évente növeltük a tó halállományát. Elsősorban pontyot és egyéb békéshalakat helyeztünk a tóba, de került bele ragadózóhal is. Mára ez a halállomány szépen kifejlődött, ezért a jelenlegi tórekord ponty már 20 kg fölött van, de számos kapitális méretű amur és csuka fogást is elkönyvelhettek a horgászok. A tavon évekig nem volt horgászat, így a halállományunk zavartalanul fejlődhetett, a nálunk fogott halak kivétel nélkül saját állományból származnak. Jó erőben, jó egészségben vannak, így horgászatuk egyedülálló élményt nyújt a háborítatlan természeti környezeteben.