Das soziale Netzwerk für Angler
Hoórvölgyi víztározó

Hoórvölgyi víztározó

GPS:47.852522; 20.552884
Horgászegyesület:

Hoórvölgye Horgász Egyesület

Engedély ára:http://www.matyohorgasz.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=59
Weboldal:http://www.matyohorgasz.eu/
Víz jellege:víztározó
Terület:120 ha
Talajzat, meder:
  • iszapos
  • tuskós
Víz hasznosító:horgászegyesület
Beszélt nyelvek:
  • magyar

Árak

napi éves
felnőtt
teljes
2900 HUF 43000 HUF
ifjúsági
kedvezményezett 15-18 éves
1750 HUF 22000 HUF
gyerek
14 éves korig
1000 HUF 7000 HUF
  • készpénz
  • OTP Széchenyi Pihenő Kártya

Jegy árában elvihető halak

  • nemes hal: 4 db
  • egyéb hal: 5 kg

Jellemzés

Megközelítése: Mezőkövesd határában a Bogácsra vezető úton bal oldalt.

A Hoór-völgye víztározó Mezőkövesd határában, a bogácsi út mentén elterülő halban gazdag, mesterségesen kialakított vízfelület,mely kiváló horgászási lehetőséget biztosít az érdeklődőknek. A tározó szintén biztonsági feladatot lát el, megvédi Mezőkövesdet a hirtelen áradásoktól, illetve öntözési lehetőséget is biztosít. Mérete 60 és 120 hektár között változik, a vízgyűjtő terület csapadékosságának függvényében. A rengeteg benne maradt fának és akadónak, valamint területének köszönhető nagy halmegtartó ereje. Alkalmanként megfelelő időjárási viszonyok esetén a pontyok is leívnak.
Az út melletti oldal vize elég sekély és akadós, halban gazdag, különösen, ha a bejárat után, a földúton balra (a zsilip felé) indulunk. A zsilipet megközelíteni csak a táblával jelölt távolságig lehet, a gát mellett viszont át lehet menni a másik oldalra is. Ott jóval mélyebb a víz és nem akad.
Van WC, padok, esőbeálló, főzési lehetőség, karbantartott gyep.

Rekord fogások: harcsa 60 kg, süllő 12 kg, amur 22 kg, ponty 21 kg, busa 55 kg, dévérkeszeg 3,5 kg.

Napijegy árak :

- Felnőtt 2.900 Ft --- fogható 4db nemeshal , 5 kg egyéb hal

- Ifjúsági 1.750 Ft --- fogható 2 db nemeshal , 3 kg egyéb hal

- Gyermek: 1.000 Ft --- fogható 1 db nemeshal , 3 kg egyéb hal


Horgászati időszakok vendég horgászainknak :

Január 1- től Március 31- ig. 06 -19 óráig

Április 1-től Október 31-ig 05-21 óráig , de az éjszakai horgászatra is van lehetőség , ha a vendéghorgász minimum 2db. napijegyet vált , és így az köztes éjszakai horgászat ingyenessé válik számára.

November 1-től December 31-ig 6.00-19.00 óráig

Napijegyek válthatók:

- Bogács: Anna Presszó /benzinkút mellett/
- Eger: Horgászparadicsom horgászbolt/Maklári út/
- Mezőkövesd: Trió presszó /bogácsi út vége/
- Mezőkövesd: Telihold Horgászbolt József A. út
- Miskolc: Sporigo horgászbolt, Szilágyi Dezső út 9.
- Süllőfészek büfé /Mezőkövesd tópart/

Gépkocsi parkolóhelyek a tóparton.

Szabályjegyzék

A napi horgászatot megkezdeni csak előzetes tájékozódás után, a Helyi Horgászrend pontos ismeretében, annak betartásával és érvényes horgászokmányok birtokában lehet, ezek hiányában a helyfoglalás és a horgászhelyre lepakolás is tilos!

Tavaink kiemelt horgászvíznek minősülnek, így a Helyi Horgászrend megsértője ellen ennek megfelelően járunk el, illetve (vendég horgász esetén is) területi engedélyét szolgálatban lévő halőrünk vagy az ellenőrzésre jogosult személy haladéktalanul bevonja!

Az olyan horgászt, aki a horgászrendben foglalt rendelkezéseket nem tartja be, azt fegyelmi felelősség terheli túl az esetleges hatósági eljáráson.

A horgász joga és kötelessége a horgászrend megsértőjét figyelmeztetni, az észlelt szabálytalanságokat, továbbá a part szennyezését és rongálását hivatalos személynek, illetve szervnek (halőr, egyesület vezetősége, ellenőrzésre jogosult személy, stb.) bejelenteni.

Harcsásoknak

2017. évi Helyi Horgászrendje!

A napi horgászatot megkezdeni csak előzetes tájékozódás után, a Helyi Horgászrend pontos ismeretében, annak betartásával és érvényes horgászokmányok birtokában lehet, ezek hiányában a helyfoglalás és a horgászhelyre lepakolás is tilos!

Tavaink kiemelt horgászvíznek minősülnek, így a Helyi Horgászrend megsértője ellen ennek megfelelően járunk el, illetve (vendég horgász esetén is) területi engedélyét szolgálatban lévő halőrünk haladéktalanul bevonja!

Az olyan horgászt, aki a horgászrendben foglalt rendelkezéseket nem tartja be, azt fegyelmi felelősség terheli túl az esetleges hatósági eljáráson.

A horgász joga és kötelessége a horgászrend megsértőjét figyelmeztetni, az észlelt szabálytalanságokat, a part szennyezését és rongálását hivatalos személynek, illetve szervnek (halőr, egyesület vezetősége, stb.) bejelenteni! Ennek elmulasztása is vétség!

1). Általános rendelkezések:

A Helyi Horgászrendtől eltérő tilalmak és korlátozások a faházaknál, valamint a kihelyezett hirdetőtáblákon folyamatosan megtekinthetők, azok ismeretének hiánya nem mentesít a felelősségre vonás alól!

Az évi telepítésekről, valamint az ezekhez kapcsolódó tilalmi időkről, tilalmi zónákról a vezetőség szükség szerint intézkedik, és időben tájékoztatja a horgászokat a kihelyezett hirdető táblákon keresztül.

Tavainkon a horgászrend betartásának ellenőrzését fegyveres halőrök végzik, akiknek mindenki köteles okmányait betekintésre átadni, és az intézkedéseinek eleget tenni, akár naponta többször is. Az ellenőrzésre jogosult személyek segítése kötelessége minden horgásznak, beleértve a helyszíni tanúskodást is. Az ellenőrzésre jogosult személyek a horgász járművét feltartóztathatják, a jármű vezetőjét igazoltathatják, a járművet és szükség szerint a személy csomagját és ruházatát átvizsgálhatják. Az okmányok átadásának megtagadása, illetve az ellenőrzés akadályozása a hatályos törvények szerint bűncselekménynek minősül!

Az ellenőrzésre jogosult a szabálysértésről illetve az azt bizonyító körülményekről, eszközökről hang, kép illetve video felvételt készíthet, amit az eljáró szerv bizonyítékként fegyelmi eljárás során felhasználhat.

A horgászhelyen a horgászat végéig gondoskodni kell a megtartani kívánt halak kíméletes tárolásáról és élve tartásáról. A kifogott halat szárazon vagy vízen lassú, kínos fulladásnak kitenni tilos (szabálysértés). A halat a horogtól kíméletesen megszabadítva haltartóban, vagy felkantározva (szájbilincsre fűzve) vízben (de nem vödörben, kivéve a csalihalnak szánt egyedeket) kell tartani, vagy azonnal megölni. A vissza nem engedett halat később fogott hallal kicserélni tilos!

A faj szerinti tilalom alá eső, vagy a méreten aluli kifogott halat, haladéktalanul és a lehető legkíméletesebben nem dobva, rugdosva akár még élettelen állapotban is vissza kell engedni a vízbe. A benyelt horgot „kitépni” tilos, ebben az esetben a halat az elvágott horogelőkével kell a vízbe visszajuttatni.

A horgászhelyet napnyugtától napkeltéig köteles az ott tartózkodó horgász kivilágítani akkor is, ha épp nem horgászik. (És nem csak a kapásjelzőnek kell világítania!)

A horgász a méretkorlátozással védett halat köteles azonnal, a zsákmány eltétele után, de a horgászat folytatása előtt a fogási naplóba bejegyezni. A fogási napló pontos vezetése minden horgász kötelessége! Pontatlan vagy gondatlan vezetése, esetleg változtatása eljárás tárgyát képezi.

2). A horgászat helyi feltételei:

A tavainknál foglalt horgászhely nincs, a táblákkal határolt horgászhelyeken való elhelyezkedésben az érkezési sorrend az irányadó, a szomszéd horgásztól legalább 5 méter távolságot meg kell tartani.

Tavainkon horgászcsónakot vagy más vízi járművet elhelyezni tilos, kivéve harcsahorgászat céljából, amit külön szabályzat betartásával lehet folytatni, illetve a mentés és orvhalászat- felderítés céljából rendszeresített egyesületi csónakot.

Horgászni felnőtt horgásznak, egyidejűleg 2 darab horgászbottal, és botonként 2 darab horoggal, ifjúsági horgásznak és turista horgászjeggyel rendelkezőknek 1 darab bottal, és 2 darab horoggal engedélyezett, de készenlétben több felszerelt bot is tartható. Gyermek horgász csak felnőtt felügyeletével horgászhat, 1 darab bottal és 2 darab horoggal napkeltétől napnyugtáig.

Tavainkon a bogáncs használata 2 db horoggal engedélyezett! Viszont ebben az esetben további horog nem lehet a készségen!

A merítő szák használata kötelező méretes halak megfogása esetén, azt kifejezetten rendeltetésszerű céllal szabad használni, csalihal illetve ívó halak fogására használni tilos!

A csalihal fogó háló nem minősül horgászbotnak. Viszont azzal korlátozás alá eső halfajok kifogása tilos! Azokat azonnal vissza kell engedni!

A mérete alapján visszaengedésre kötelezett halak esetében pontymatrac, szájfertőtlenítő illetve halmérleg használata javasolt.

A kifogott hallal szemben kötelező a kíméletes bánásmód! Előírás a kíméletes fárasztás! Szigorúan tilos nagy halakkal állva fényképezkedni, fényképezéskor a hal kopoltyúlemeze alá nyúlni!

A horgász a bevetett készségeitől rövid időre oly mértékben távolodhat el, hogy a kapást vizuálisan észlelhesse, a bevágást és a hal fárasztását a lehető leghamarabb elkezdhesse. Aki a horgászhelyét bármely okból hosszabb időre elhagyja úgy, hogy készségeit nem láthatja, köteles azokat a vízből kivenni, kivéve az élet- és vagyonbiztonságot fenyegető ok miatt, segítségadást a szomszédnak, halőrnek vagy a szákolás idejére.

Ez alapján az adó-vevős kapásjelzők használata is kizárólag a leírt módon engedélyezett!

Tilos a tavainkban fürödni, úszni és vízi járművel közlekedni! (az Egyesület csónakjai és harcsázásra használt csónakok kivételével). Kutyát a tóparton úgy lehet tartani, hogy az ne veszélyeztesse a parton tartózkodókat, és legfőképp a horgászokat ne zavarja.

Több horgász egymás melletti horgászata közben, nézeteltérés esetén a követendő dobási irány a völgyzáró gáttal párhuzamos képzeletbeli egyenes.

A vízbe bemenni kizárólag csak a szákolás idejére, vagy a halak életben tartása (tárolása) céljából, azt indokoló vízállás mellett, ahhoz elengedhetetlen mértékig szabad. Vízbe bemenni, csak normálméretű gumicsizmában szabad, mellcsizma használata is csak ezzel egyező mértékben engedélyezett!

Tavainkon az etetőhajó használata és a behordás bármely formájában tilos!

3).Az Egyesület fajlagos tilalmai:

Egyesületünknél védett halfajok: Fekete amúr, Fátyolfarkú kárász, Koi kárász és a compó.

A tavainkon az elvihető pontyok felső súlyhatára 5 kg.

A Koi pontyot fogáskor a pontynak megfelelő szabályok alapján kell kezelni, nyilvántartani. Azt csak méretkorlátozás védi, súlykorlátozás arra nem vonatkozik!

A pontyok tilalmi idejét a B-A-Z Megyei Halászati Felügyelő engedélye alapján 2018 évig eltöröltük.

A csuka és süllő fogásának tilalmi ideje egységesen a csuka tilalmi idejének kezdetétől (február 1-től) a süllő tilalmi idejének végéig (április 30-ig) - illetve ezek országos rendeletben szabályozott, törvényben előírt időpontjait tekintve tart.

4). Elvihető halak mennyisége:

Felnőtt Területi Engedéllyel rendelkezőknek (akár napijegyeseknek is):

Elvihető halmennyiség évente 50 db méretkorlátozással védett hal!

Havonta 15 db méretkorlátozással védett hal vihető el az alábbi felsorolás szerint:

Ponty 15 db

Amur 5 db

Csuka-süllő 5 db

Naponta 5 db (Napijegyeseknek 4db) méretkorlátozással védett hal vihető el, az alábbi felsorolás szerint:

Ponty 3 db

Amur 1 db

Süllő-csuka 2 db

Egyéb maximum: 5 kg

Ifjúsági Területi Engedéllyel, vagy Turista Horgászjeggyel rendelkezőknek (akár napijegyeseknek is):

Elvihető halmennyiség évente: 30 db méretkorlátozással védett hal!

Havonta elvihető mennyiség 8db méretkorlátozással védett hal az alábbi felsorolás szerint:

Ponty 8 db

Amur 2 db

Csuka –süllő 2 db

Naponta elvihető mennyiség 2db méretkorlátozással védett hal az alábbi felsorolás szerint:

Ponty 2 db

Amur 1 db

Süllő- Csuka 2 db

Egyéb maximum: 3 kg

Gyermek Területi Engedéllyel rendelkezőknek (akár napijegyeseknek is):

méretkorlátozással védett halat az alábbi felsorolás szerint vihet el:

Évente 10 db

Havonta 4 db

Naponta 1 db, és 3 kg egyéb halat.

Napijegyes horgászokra a pontyok havi és éves darabszám-korlátozása nem vonatkozik, viszont a csuka – süllő darabszám-korlátozását figyelembe kell venni.


Vendég horgász esetében a naponta elvihető méretkorlátozással védetthalak mennyisége az alábbi felsorolás szerint:

Felnőtt horgász:

Ponty 3 db

Csuka-süllő 2 db

Amur 1 db

Egyéb 5 kg

Ifjúsági horgász:

Ponty 2 db

Csuka-süllő 1 db

Amur 1 db

Egyéb 5 kg

Gyermek horgász naponta 1db méretkorlátozással védett halat vihet el!


Egyéb 3 kg


A harcsa méret és darabszám korlátozása, illetve elvihető mennyisége a Halászati törvényben előírtak szerint értendő, azt az éves illetve havi elvihető nemes halak mennyiségébe nem kell beleszámolni, viszont a napi elvihető nemes halak számába be kell számítani.


A horgászati időszakok:

Január 1- től március 14- ig és november 15-től december 31-ig 6.00-19.00 óráig.

Március 15-től november 15-ig 05-21 óráig, de az éjszakai horgászatra is van lehetőség , ha a vendéghorgász minimum 2 egymást követő napra napijegyet vált, így a köztes éjszakai horgászat ingyenessé válik számára.

5). A horgászati időszakok tagjainknak:

Január 1- től március 14- ig. 06 -19 óráig

Március 15- től november 15- ig. 0.00-24.00 óráig

November 15-től december 31-ig 6.00-19.00 óráig

6). Rablózás:

A csuka és süllő összevont tilalmi idejében (lásd 3. pont!), illetve a napi engedélyezett, megfogható rablóhalak mennyiségének birtokában tilos ezek megfogására alkalmas eszközt használni (pl.: pergető, élőhallal vagy halszelettel csalizott felszerelés), kivéve a harcsázó, emelőúszós vagy „stupekes” szereléket minimum 15cm-es csalihallal csalizva.

A jelzett tilalmi időn kívül a megfogott, méretes süllőt meg kell tartani, azt kicserélni másikkal tilos. A 2db csuka - süllő megfogását követően a legrövidebb időn belül be kell fejezni a fent leírt horgászati módszerek alkalmazását, de emelőúszós vagy „stupekes” módszerrel, minimum 15cm-es csalihallal további 1db harcsa fogható.

A rablózás szabályai a lékhorgászatra is vonatkoznak.

7). Parkolás, Közlekedés, környezetvédelmi szabályozás:

Parkolni csak a parttól minimum 20m távolságra engedélyezett. A vízpartra járművel leállni csak a ki és bepakolás idejére szabad, ez idő alatt horgászkészség nem lehet bevetve!

Mindkét tavunk gátján és a Hoórvölgyi Víztározó gátja alatti úton közlekedni tilos! A tavak melletti földutakon a maximális sebesség 20 km/h.

Tavaink partjain illetve azok közelében halat tisztítani szigorúan Tilos!

Aki a horgászhelyén található szemetet a horgászat kezdete előtt nem szedi össze, illetve azt nem viszi el, minimálisan (A szemét mértékétől függően) 3 hónap eltiltással büntetjük!

8). Sátorozás:

Sátort a víztől minimum 5 méter távolságra, a botok mögött, saját felelősségre lehet felállítani. A sátor helyfoglalás céljára nem használható. Mivel mindkét tavunk vésztározóként üzemel időjárástól függően a vízszint hirtelen emelkedésével számolni kell!

A Helyi Horgászrend egyéb korlátozásai a 2013. évi CII. törvényben és a MOHOSZ Országos Horgászrendjében foglaltak szerint értendők.

A Helyi horgászrend szabályait a vezetőség nyomós okkal megváltoztathatja, amiről utólag a közgyűlésnek beszámolni és azt hatályba lépéskor a tározók partjain, illetve az interneten kihirdetni köteles.

Érvényes visszavonásig!

Horgászat típusa

  • finomszerelékes
  • bojlis
  • pergetős
  • harcsás
  • csónakos

Halak

  • Csuka
  • Harcsa (szürke v. leső harcsa)
  • Ponty
  • Süllő
  • Busa (pettyes)
  • Amur
  • Kárász (ezüst)
  • Bodorka
  • Dévérkeszeg
  • Küsz (szélhajtó)

Orte in der Nähe: