Jezero HE Donja Dubrava

Jezero HE Donja Dubrava

GPS:46.314621; 16.656586
Vrsta ribe:štuka,amur,šaran ,som
Vrsta vode:Lake
Udruga:ŠRD Glavatica,ŠRD Ludbreg
https://www.srd-ludbreg.hr/
Dozvola:100HRK

Akumulacijsko jezero HE Donja Dubrava dugo je 10 kilometara, ima površinu od 16,6 km2 i srednji godišnji protok od 335 m3/s. Na početku jezera su dubine od 1 – 2 metra, a maksimalne dubine su oko 25 metara kod same brane. HE Donja Dubrava je puštena u pogon 1990. godine.

Od ribljih vrsta ima svega, i to kapitalnih primjeraka. Lovljeni su primjerci štuke preko 15 kg, šarana oko 30 kg, soma 80 kg, divera 5 kg... Kako ima mnogo ribe, a voda je poprilično velika, potrebno je dobro prihranjivati za nekakav uspješniji ribolov. Lokalni ribići to rade na sljedeći način: skuhaju šrota, kukuruza, pšenice i kojekakvih dodataka za nekoliko kanti „jupolki“, pa sa čamcem nahrane liniju i onda love na grunt, najčešće sa hranilicama. Na takvim hranilištima se onda skuplja bijela riba, a dođu i predatori, pa se može naloviti.

Jezerom gospodare dva društva; sa Međimurske strane ŠRD Glavatica iz Preloga, a sa Podravske ŠRDLudbreg. Na području svih voda kojima gospodari ŠRD Ludbreg je zabranjen ribolov iz čamca. Obale jezera (nasipi) su asfaltirane, tako da i nije neki ugođaj loviti.

Dno jezera je puno panjeva, jer kad su radili jezero na tom području je bila šuma koju su iskrčili prije punjenja jezera. Početni dio jezera je i najljepši jer je ispleten od mnogo rukavaca koji su odjeljeni trstikom. Na proljeće dolazi mnogo riba na mrijest pa je užitak gledati kako se trstika njiše od riba koje odlažu ikru.

Nearby places: