Zagyvarónai Hűtővíz Tározók

Zagyvarónai Hűtővíz Tározók

GPS:48.104651; 19.866369

Jellemzés

A zagyvarónai hűtővíztározók a Zagyva (itt még patak) duzzasztásával keletkeztek. A három tó közül az I-es ("Kis tó") a legkisebb - mintegy 0,59 ha - területű és a legkisebb átlagmélységű. Mivel ez az durva hordalék ülepítő tározó, ezért ittrakódik le a legtöbb homokos hordalék, ami az elmúlt két és fél évtizedben megtette hatását: a tó jelenlegi átlagmélysége 80 cm körül van. Ennek ellenére szép pontyok találhatóak benne a rendszeresen telepített 3 nyaras

pontyok mellett. Viszont keszeg és kárászállomány jelentősen megritkult, csakúgy mint a csukáé és a süllőé. A "Középső tó", vagy II-es tó méretében is a középső: 0,98 ha az alapterülete. A felső végén sekélyebb, gáthoz közeli részén mélyebb tó átlagmélysége 1,4 m körüli. Szép számban található benne dévér, kárász és ponty (50 dkg-tól a 12 kg-ig), amúr, de jelentős a csuka és nem elhanyagolható a süllő állománya sem. Ennek a tónak a partja a legalkalmasabb a három tó közül a rajós botos horgászatra, bár ezt is csak elszánt rakósoknak ajánljuk inkább (mindenhol kevés a hely a parton, mert egy szűk völgyben helyezkednek el a tavak).A 3,83 ha területű III-as ("Nagy tó") biztosítja a legváltozatosabb horgászati lehetőséget. A vízmélység a 60 cm-től a 3,2 m-ig változik a befolyótól a völgyzáró gátig. A halállomány: dévér, bodorka, vörösszárnyú, sügér, ponty 50dkg-tól 15 kg-ig, amúr, csuka, süllő, legújabban harcsa. A fő hal természetesen a ponty, de - különösen az őszi és a téli időszakban - nagy kedvvel és egyre több eredménnyel űzik a ragadozókat is tagjaink mind kishalas/halszeletes, mind pergető módszerekkel.

A meder vastag iszappal borított, erre a fenekező módszereknél érdemes gondolni. Sok mély-vizű Nógrád megyei bányatóval ellentétben sekélyebb tavainkban jó lehetőségek adódnak az úszós horgászat kedvelőinek. Ezt segíti, hogy sok a part menti nádas-gyékényes, valamint tavainkon szabad etetni. A sok - nem vízválasztói - horgász körében elterjedt vélekedés - miszerint az itteni halak a nagy iszap miatt iszapízűek, büdösek - nem igaz. A Zagyva vize mindig is eléggé tiszta volt, ami a 3 évvel ezelőtti zagyvarónai csatornázási munkálatok után csak még javult. Így halaink jó ízűek és egészségesek, amit több mint 100 tagunk évi 40 mázsa fölötti fogása igazol.

Nearby places: