Horgász közösségi hálózat
Ártándi kavicsbánya (homokbánya)

Ártándi kavicsbánya (homokbánya)

GPS:47.121521; 21.752193
Horgászegyesület:

Ez a vízterület Hajdú-Bihar megyében található. További információ: https://hajdu-horgasz.hu/

Víz jellege:bányató
Terület:46.2 ha
Mélység:1 m → 35 m, átlag 20 m
Talajzat, meder:
  • homokos
  • iszapos
  • kavicsos
  • vízinövényes
Víz hasznosító:horgászegyesület
Beszélt nyelvek:
  • magyar

Árak

napi
felnőtt
teljes
3000 HUF
gyerek
14 éves korig
1500 HUF
  • készpénz

Jegy árában elvihető halak

  • nemes hal: 2 kg
  • egyéb hal: 5 kg

Jellemzés

Megközelítése: A 42-es főúton továbbhaladva a román határ felé, Berettyóújfalutól 20 perces autóút után érhetjük el az ártándi kavicsbányatavat. (Ártánd község megközelíthető vonattal Biharkeresztesig, onnan autóbusszal Ártándig)

Korlátozott számban lehetőség van év elején új tag felvételére, valamint napi- hétvégi jegyes horgászatra. Megközelíthetőség a 42 úton Ártándra letérve a Csali sörözőtől 200m-re, valamint Biharkeresztesen át Ártándon a Csali sörözőtől, autóval, kerékpárral, gyalog egyaránt.

Napijegy váltása Biharkeresztes, Kossuth út 147 sz. lévő MB presszóban lehetséges 06 órától.

Vásárlásához érvényes állami jegy szükséges.

- Felnőtt napijegy: 3000 Ft. /napkeltétől napnyugtáig/

- Gyermek napijegy: 1500 Ft. /napkeltétől napnyugtáig/

Egyesületünk a település és térsége egyik legnagyobb nonprofit szervezete. 1972-ben alakult a természetet kedvelő, horgászni szerető emberekből, akik szervezetté tették ezt a szabadidős tevékenységet. Kezdetben a rendelkezésre álló két bányatavon jól működő horgászélet alakult ki. A 90-es évek végén a vízhasználati jogok elnyerése pályázat útján történt mely alapján egyesületünk az Ártándi homokbányató halgazdálkodási jogosultságát nyerte el. Itt az idő múlásával újraindult a termelés mely megváltoztatta a tó arculatát. Kialakításra került két gátnyúlvány aminek következtében megnövekedett a horgászhelyek száma. Versenyek szervezésekor akár hatvan horgászhelyet is ki tudunk jelölni. Időközben a bánya tulajdonjogában változás következett be ami a horgászatot nem befolyásolta. A lejárt halgazdálkodási jogra új bérleti szerződést kötöttünk a jelenlegi tulajdonossal újabb tizenöt évre 2017. év tavaszán.


A tó ideális pihenőhely a horgászni szeretők számára. Partját nádasok, bokrok, és fák szegélyezik. A nap minden időszakában lehet árnyékos helyet találni. A vízmélység teljesen változó. Van ahol több méter, de hosszan tartó sekély részek is találhatók. A tó földúton teljesen körüljárható. Rendszeres hulladékelszállítással biztosítjuk a környezet tisztántartását. A volt strandrészen rendezvényekre alkalmas tágas tér és az önkormányzat által épített beton színpad található amit rendezvények alkalmával bárki igénybe vehet. A vízparton több helyen van kialakítva főzésre, szalonnasütésre alkalmas hely. A látványt növeli a nyugati oldalon található több színből álló tavirózsa együttes.


Halállományunkat főleg ponty, amur, kárász, és keszegfélék alkotják. Ragadozóhalak közül fogható a csuka, süllő, harcsa és a balin is. A halakon kívül korlátozott számban megtalálható még rák és mocsári teknős is, ami a tó tisztaságát igazolja. Tavunkban a kifogott halak pótlását rendszeres telepítéssel oldjuk meg a halállomány csökkenésének figyelembevételével. Évente többször rendezünk horgászversenyt aminek nyerteseit serleggel, oklevéllel és ajándékokkal jutalmazzuk. A rendezvényeinken szép számmal vesznek részt tagjainkon kívül környező egyesületek tagjai és Romániából érkező horgászok is. Lehetőség van napijegyes horgászatra melynek szabályairól elérhetőségeinken tájékozódhatnak. Megközelíthetőségünk a 42-es főúton Ártánd irányába letérve a Csali sörözővel szemben 200 méterre. Valamint Biharkeresztesen át Ártándra a Csali sörözőtől ugyanúgy. A tóhoz nem messze található élelmiszerbolt, horgászbolt és szálláshely is. Horgászversenyek rendezéséhez szívesen biztosítunk helyszint előzetes egyeztetések után.


Reméljük bemutatkozásunkkal felkeltettük érdeklődését és szabadidejében felkeres bennünket egy jó horgászat és gondtalan pihenés reményében. Mindenkit szeretettel vár a

Bihar Horgász Egyesület Vezetősége.

Szabályjegyzék

Hétfő - Péntek 05-22 óráig
Szombat 05 órától Vasárnap 22 óráig!

Csónakhasználat TILOS!
A gyermekhorgászoknak éjjel tilos horgászni!

Egyéb info: 06 30/ 254-0710

Az egyesület saját hasznosítású vizén a MOHOSZ tagszervezeteként halászati jogát az országos horgászrend keretén belül gyakorolja. Az egyesület helyi horgászrendje igazodik az előírásokhoz, eltérő szabályokat azon belül tartalmaz.

Az egyesület tagjai és szervei a horgászatra vonatkozó általános és a helyi horgászrendben foglalt szabályokat kötelesek megtartani és megtartatni. Minden horgász joga és kötelessége a helyi horgászrend megsértőivel szemben fellépni.

Tilalmi idők az országos horgászrend szerint. Egyes halfajták kiemelése céljából a tavak horgászközösségei alkalmilag önállóan is bevezethetnek tilalmi időket.


Méretkorlátozások az országos horgászrendbe foglaltak figyelembe véve szigorúbb méretkorlátozás is elrendelhető. Az elnökség a közgyűlés jóváhagyásával általános szabályok alá nem eső egyéb halak esetében önállóan is bevezethetnek méretkorlátozásokat.

Mennyiségi korlátozások az országos horgászrendbe foglaltaknál szigorúbb mennyiségi korlátozások is lehetnek. Naponta fogható súly és darabszám esetében is. Az egy napra engedélyezett nemes hal (2 db), haltartóba tétele után tavon horgászni nem szabad. A méretkorlátozással védett halak a fogás után azonnal, egyéb halfogás a vízpart elhagyása előtt maradandó módon be kell jegyezni a fogási naplóba.

A tilalmi időszakok: a ponty ívási időszakában általános horgászati tilalom lép érvénybe, kivéve esetenkénti fogásának feloldása.
Méretkorlátozás alá eső halfajtákból (ponty 30 cm) felnőtt horgász naponta 2 darabot összesen egyéb halból 5 kg-ot foghat. Ifjúsági és gyermekhorgász naponta 1 darabot egyéb halból 5 kg-ot foghat. 5 kg-nál nagyobb pontyot elvinni tilos.

1. Tilos a tavon a horgászkésségek, etetőanyagok behordása.
2. Horgászcélokra a csónakhasználata a tavon tilos.
3. A tavon stégek nem építhetőek, foglalt hely nincs.
4. Tilos a vízi, partvédelmi növények irtása, fák csonkítása.
5. Tilos a horgászat rendjét zavarni, víziállatokat, madarakat háborgatni.
6. A tavon az éjszakai horgászat csak szombatról vasárnapra virradó éjjel (kivétel a telepítés utáni első hétvége) engedélyezett.
7. A gyermekhorgásznak éjjel tilos horgászni.
8. A tavon két bottal egy készségen két horoggal szabad horgászni.
9. A horgász készséget otthagyni csak, törvény által szabályozottak szerint lehetséges.
10. Egy horgász csak egy horgászhelyen horgászhat.
11. Minden horgásznak külön rendelkeznie kell megfelelő méretű és anyagú haltartóval.
12. A horgásztó elhagyásakor a halőrháznál minden horgász köteles bemutatni az elvinni kívánt halat.
13. Erkezéskor és távozáskor a halőrháznál a kötelező regisztrációt /név, aláírás, fogott hal darabszámát, súlyát/ mindenkinek be kell tartani.
14. Ifi horgász egy bottal horgászhat.
15. Gyerekhorgász csak egy bottal horgászhat.
16. Kettő nemes hal elrakása után a horgász felszerelését köteles összecsomagolni és a horgászatot azonnal befejezni.
17. A horgászt a legkisebb vétség esetén a horgászattól el kell tiltani a vétség nagyságától függően megállapított ideig.
18. Köteles mindenki ellenőrizni a horgászengedélyek meglétét.
19. Fürödni és állatot fürdetni a tavon szigorúan tilos.
20. Az etikai szabályok az országos horgászrend szerint mindenkire vonatkozik.
21. Mind a horgászrend, mind az etikai szabályok súlyos megsértése az egyesület szabályzatába ütközik.
22. Gondatlanságból elkövetett balesetekért a horgászrend ellen vétő horgász saját személyével felelős.

A gazdasági felelős kiadja az engedélyeket a Biharkeresztes és Vidéke Takarékszövetkezetnél befizetett pénztári bizonylat ellenében a tagoknak, valamint más egyesületi tagok részére. Az elnökség határozata alapján, a gazdasági felelősnél készpénz fizetése ellenében engedélyeket kiadni nem lehet.

A házi pénztárban a gazdasági felelős a 2017-es közgyűlés 4-es számú határozatában elfogadott mennyiségű készpénz tartható. Amennyiben a házipénztárban a fent megadott összegnél több pénz gyűlik összeg, azt 5 munkanapon belül az Egyesület bankszámlaszámára befizetni köteles.

Az egyesület házipénztárából történő minden kifizetés, csak szigorúan az utalványozásra jogosultak aláírásával engedélyezett.

A bizományba kiadott napijegyek és hétvégi jegyek elszámolása minden hónap utolsó munkanapján történik. Amennyiben a bizományi értékesítésre kiadott bizonylat betelt, azt az értékesítő jelzésére a gazdasági felelős haladéktalanul köteles pótolni.

Horgászat típusa

  • finomszerelékes
  • bojlis
  • pergetős
  • harcsás

Halak

  • Afrikai harcsa
  • Amur
  • Balin
  • Bodorka
  • Busa (fehér)
  • Csuka
  • Dévérkeszeg
  • Harcsa (szürke v. leső harcsa)
  • Kárász (ezüst)
  • Küsz (szélhajtó)
  • Ponty
  • Sügér
  • Süllő
  • Vörösszárnyú keszeg

Közeli helyek: