Balıkçılık sosyal medyası
Himfai Környezetvédelmi-tó

Himfai Környezetvédelmi-tó

GPS:46.958201; 16.535901
Horgászegyesület:

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

Terület:11.2 ha

Jellemzés

Megközelíthetősége: 8-as főút - Körmend után - Csákánydoroszlónál balra Felsőmarác felé - a Rába-hídon át - utána jobbra - majd a kereszteződésnél balra (Felsőmarác felé) - később "Himfai parkerdő" tábla - balra az erdei bekötőútra - végén parkoló és a tó

A tó az Őrségi Nemzeti Park területén helyezkedik el, melyet a Himfa-patak táplál. A tó közvetlen környezetében található erdő igazi természetes környeztet biztosít a pihenni, kikapcsolódni vágyó családos horgászoknak. Kijelölt parkoló, tűzrakó hely, tisztavizű forrás, padok, asztalok várják a kirándulókat és horgászokat. Felsőmarác település felé tartó bekötőút oldalánál lévő horgászhelyeken 1, 7-1, 8m-es vízmélységet találunk. A szemközti oldalon húzódó patakmedernél az említett mélység akár 3 méterre is ugorhat. A tó állandó vízszintjét zsilip szabályozza, melyet 2004-ben újítottak fel, hogy az aszályosabb időszakban se csökkenjen le a tó vízszintje. Agyagos, iszapos a fenék, helyenként tuskók és némi bokormaradvány is nehezíti az árkot. A nyugati oldalnál 2-2,2m-es a vízmélység, partszegélyben, pedig 1,0m körüli. A tó egyenletes és azonos feltételeket tud biztosítani horgászversenyek rendezésére, amely az egyenletes mederviszonynak, és a szinte szabályos téglalap formának köszönhető. A versenypálya jelleg miatt sok a fehérhal, de nem ritkák a nagy méretű amurok, pontyok. A vízpartot általában nád szegélyezi, de a felsőbb részen tujasor kezdődik, melynek kezdetére tehető nagyjából a tó azon része, ahol már 6-8 méterre megtaláljuk az 1,8 méteres vizet, ami sok halat adhat, az ügyesebbek egy kisebb törést keressenek, mert ott jön meg igazán a hal. Vas megyében igazi süllős vizeként tartják számon.

Szabályjegyzék

SPORTHORGÁSZ EGYESÜLETEK VAS MEGYEI SZÖVETSÉGÉNEK HORGÁSZRENDJE

A KEZELÉSÉBEN LÉVŐ VAS ÉS DÉL ZALA MEGYEI HORGÁSZVIZEKRE.

Érvényes: 2011. január 1 -től

1./ A vízjegyzékben felsorolt álló- és folyóvizeken horgászat alkalmával mindenki az Országos Szabályokat köteles betartani az alábbi kiegészítésekkel:

A horgász köteles a vízminőséget és a környezetét megóvni, horgászhelyét tisztántartani. Szemetes helyen horgászni tilos! Horgászhelyek környezetében a növényzet írtása, károsítása tilos. A hulladékgyűjtést és elszállítást úgy kell megoldani, hogy a vízbe és vízpartra hulladék ne jusson. Haletetésre környezetre káros anyagokat tilos használni. Tilos a védett állatfajok szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- és búvóhelyének károsítása. Az észlelt halpusztulást kötelező azonnal jelenteni a területileg illetékes halőrnek. Vízszennyezés esetén haladéktalanul értesíteni kell Vízügyi Igazgatóságot és a Környezetvédelmi Felügyelőséget. Telefon: 94/506-700

A garázda személyeket a horgász köteles bejelenteni, lehetőség szerint beazonosítható módon. /rendszám, stb./

A vízfolyások medrében tilos a horgászállások kialakításához fákat bedönteni, stéget építeni, az áramlási viszonyokat megváltoztatni. A vízfolyások és vízi létesítmények műtárgyai, vagy azok tartozékainak rongálói, a zsilipek illetéktelen nyitását, zárását végzői ellen a VÍZIG. rendőrségi feljelentést tesz. A vízfolyásokhoz tartozó műtárgyakról, illetve azok 50 m-es körzetében csak külön vízügyi engedély birtokában lehet horgászni. A vízjogi létesítési engedéllyel kialakított surrantók előtt és után 5-5 méteren belül tilos horgászni!



Tilos Vas megye tavain a horgász stégek építése, valamint a csónakból, fürdőmatracról és egyéb vízi járműből történő etetés és horgászat, etetőhajó használata!



A horgászhelyen kizárólag saját felelősségre lehet tartózkodni és horgászni. A Vas Megyei Horgász Szövetség a horgászvizeken bekövetkező balesetekért, megbetegedésekért, vagy anyagi károkért felelősséget nem vállal és nem fedezi az azzal kapcsolatban felmerülő költségeket.



A Vas megyei Horgász Szövetség kezelésében lévő valamennyi horgászvízen, ahol elektromos vezeték található a közvetlen közelében, illetve alatta horgászni tilos!



A horgász lakott területen belül a közvilágítás felkapcsolásával azonos időben köteles horgászhelyét kivilágítani.



Minden horgász köteles a szabad vizen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001 (XII.27.) BM rendeletet betartani. A különös tekintettel az alábbi rendelkezéseket:



".1. § (1) A folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vizében (a továbbiakban együtt: szabad vizek) ..”



". 5. § (2) .A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

(3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;

b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;

c) kikötők és veszteglőhelyek területén;

d) folyóvizeken..”



".6. § (1) Aki jégen jégkitermelést folytat, vagy a halak oxigén ellátását biztosító, 1 négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztető jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszűnésekor.



(2) Aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni..”



A Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésében lévő horgászvizeken a rendeletben felsoroltak betartása mellett, kizárólag saját felelősségre lehet léki horgászatot folytatni.



Horgászvizekhez tartozó egyedi előírások:

A Szombathelyi Csónakázó és Horgásztavon mindennemű etetés tilos. A Csónakázó tó és Horgásztó szigetéről egész évben tilos horgászni, tilos a befagyott tavakon a lékhorgászat.

A Répcelak - Csánigi horgásztóhoz autóval történő behajtás tilos.

A Máriaujfalui tavat tápláló Hársas patak folyásirány szerinti bal oldalán, továbbá a tavon a patak betorkollásától a bal oldalon 100 m-es szakaszon élőhelyvédelmi okok miatt, valamint a STRAND területén tilos a horgászat, az etetés, stég, vagy horgászállás létesítése.

A Gersekaráti Sárvíz-tóra vonatkozó egyedi szabályok:

A Gersekaráti Sárvíz-tavon tilos a pergetés, a léki horgászat, és a csalihalfogó háló használata.

A két előtározón és a strand-camping-kikötő területén tilos a horgászat.

Horgászni kizárólag Gersakarát település felőli partoldalon szabad.

Parkolni a telepített élősövény mellett tilos. Parkolásra igénybe vehető kizárólag az út túloldalán levő fűzfákkal beültetett terület. Az élősövény alatti területen mindenféle motorizált jármű elhelyezése tilos.

Sátrazni kizárólag aZ ILLEMHELYEK (wc-k) előtti füves területen lehet.

A Himfai Környezetvédelmi tónál kizárólag a sorompó előtti kijelölt parkolóban lehet a gépjárműveket elhelyezni.

A Gencsapáti-Perenyei tavon a szigetről horgászni TILOS!

Kerkafalvi Kéthatár-tavon és a Kerkaszentkirályi Kerka-holtágon tilos a léki horgászat, a pergetés és a csalihalfogó háló használata!

A Rába folyó alábbi szakaszain tilos a horgászat

Az Ikervári Rába folyón levő duzzasztómű területén, valamint előtte és utána 50-50 méteren belül.

Tilos az átjárás a duzzasztómű hídján. /Üzemi terület./

Az Ikervári Patkó tavon, hrsz. 0366.

Az Ikervári két holtágon.

Az Ikervári műcsatornán az uszadék terelőtől a beeresztő zsilipig mindkét partoldalon, illetve a

beeresztő zsilip alatti betonteknő végéig.

Az Ikervári műcsatornán levő vizierőmű bekerített területén, valamint előtte és utána 50-50 méteren belül.

Az Ikervári műcsatorna töltésén a gépkocsi közlekedés /parkolás/ tilos, horgászni megfelelő életmentő eszköz birtokában lehet. /mentőmellény, mentőöv, dobókötél./

A Körmendi Rába folyón a duzzasztónál, és az erőműnél 50-50 méteren belül.

A Magyarlak-Csörötneki Rába folyó szakaszán a műtárgyaktól 50-50 méteren belül.

A nicki erőmű területén lévő hallépcsőn /üzemi terület/ .


A Répcén a góri árvízi tározó völgyzárógát alvizi 5 m-es és felvizi 50 m-es szakaszán tilos a horgászat.


Gyöngyös patak :

Sebes pisztráng tanösvény:

Kőszeg város határában lévő Gulner-malomtól a Lukácsházi Önkormányzati parkolóig terjed, amelyet "P” tábla jelez. A patak ezen szakaszán a folyásirány szerinti jobb parton bármely halfogásra alkalmas eszköz birtokában tartózkodni, illetve horgászni tilos!

Kizárólag a folyásirány szerinti bal parton lehet csak horgászni! A tanösvény területén kizárólag 1 db. bottal és 1 db. egyágú szakáll nélküli horoggal szabad horgászni. Horgászmódszerként a műlegyező és pergető horgászmódszer alkalmazható, kizárólag műcsalival mindenféle kapásjelző használata nélkül.

Merítőszák, vagy vizes textília és horogszabadító használata kötelező! A horgászat csak a felsorolt eszközök birtokában kezdhető el.

A tanösvényhez tartozó vadvízi szakaszon minden kifogott halat kíméletes horogszabadítás után azonnal vissza kell engedni a vízbe. Halőr: Fördős István tel: 06/70/3399-706.

UJ-EBERGÉNYI KASTÉLYSZÁLLÓ:

Vasszécsenyben a Gyöngyös patak 1 km-es szakaszán a Kastélykertben, illetve az elkerülő műcsatornán horgászni és tartózkodni Tilos!



2./ A Vas és Zala megyei folyóvizek közül a Rába folyó, Lapincs, Strém, Pinka, Répce, Gyöngyös, Kerka, Lendva egyes szakaszai határvíznek minősülnek, melynek körzetébe a határrend betartása kötelező. Tilos az államhatár megjelölésére szolgáló határjelek megrongálása, elmozdítása, vagy áthelyezése. Az ilyen jellegű cselekmények észlelése esetén a Vas megyei Rendőrfőkapitányság határrendészeti szervét kell értesíteni. Telefon: 94/513-553. A felsorolt Zala megyei határrendsértések esetén a magyar Határőrizeti szervet értesíteni kell. Telefon: 06-93-343-477



Az államhatár az EU Parlament és Tanács 562/206/EK Rendeletében (Schengeni Határellenőrzési Kódex ) meghatározott szabályok szerinti bármely ponton át lehet lépni anélkül, hogy személyellenőrzésre kerülne sor, azonban a szomszéd állami területén engedély hiányában végzett jogosulatlan horogászati tevékenységért a felelősséget a horgász viseli. Tilos bármilyen tárgy - így az úszós , fenekező és műcsalis horgászszerelék államhatáron történő átdobása. Tilos vízi járművel tudatosan, vagy a víz, szél sodrása következtében államhatáron átkerülni.



3./ Vas megyei területi engedéllyel rendelkezők:

Felnőtt horgász: 2 db. horgászbottal horgászhat, maximum botonként 2 db. horoggal. A Szövetség kezelésében levő vizeken a hármashorognak kizárólag szakáll néküli használata engedélyezett! Méretkorlátozás alá eső nemeshalból fajonként naponta 2 db, összesen 5 db. tartható meg. Éves szinten összesen 50 db nemeshal tartható meg. . Amennyiben ezt a kvótát megfogta, új területi engedélyt válthat. Egyéb hal naponta 6 kg . fogható, amelyet a horgászat befejeztéig a vízben saját szákban kell tartani.



Ifjúsági, felsőoktatási intézmény hallgatója, /iskolalátogatási igazolással/ horgászfeleség, 70 éven felüli, mozgáskorlátozott: 1 db. horgászbottal horgászhat, maximum 2 db. horoggal. A Szövetség kezelésében levő vizeken a hármashorognak kizárólag szakáll néküli használata engedélyezett! Méretkorlátozás alá eső nemeshalból fajonként naponta 1 db, összesen 3 db. tartható meg. . Éves szinten összesen 25 db nemeshal tartható meg. Amennyiben ezt a kvótát megfogta, új területi engedélyt válthat.

Egyéb hal naponta 6 kg. tartható meg, amelyet a horgászat befejeztéig a vízben saját szákban kell tartani.



Fogási napló elvesztése esetén új területi engedély váltása kötelező.



Gyermek 14 éves korig: 1 db. horgászbottal és 1 db egyágú horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat. Naptári naponként 3 kg . egyéb hal, illetve naptári hetenként 1 db. méretes nemeshal tartható meg.

A compó kifogható mérete 30 cm . / napi 2 db tartható meg. ./

A pisztráng kifogható mérete 25 cm .

A paduc és domolykó kifogható mérete 25 cm . /napi 6 kg. tartható meg./

A csapósügér kifogható mérete 20 cm. /napi 6 kg. tartható meg/



A Szövetség kezelésében levő vizekről mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett a törpeharcsa elvitele.

A Magyar közlöny 99. számában (2009. július 27.) jelent meg a 88/2009 (VII. 17.) FVM-KvVM együttes rendelet "A nem halászható (horgászható) halfajokról és víziállatokról, va-lamint az egyes halfajok szerinti halászati tilalmi időkről szóló 73/1997 (X. 28.) FM-KTM együttes rendelet módosításáról".

A rendelet a korábbi halfajokra vonatkozó tilalmak mellett további három - állományában csökkenő tendenciát mutató - halfajra ír elő tilalmi időt.

2010-től a jászkeszeg (Leuciscus idus), a paduc (Chondrostoma nasus), és a szilvaorrú keszeg (Vimba vimba) május 2. és június 15. között nem fogható.

A kifogott és megtartott nemeshal tömegét a fogás után egyedenként azonnal a dátum és az óra, perc pontos feltüntetésével vele azonos sorba kell bejegyezni.

Az egyéb hal tömegét a horgászhely elhagyásakor a fogási naplóba kötelezően be kell jegyezni.

A fogási napló kízárólag golyóstollal vezethető, esetleges javítás áthúzás után csak külön sorban végezhető.

A 104/2005. /XI.11./ FVM-KVVM. együttes rendeletével ellentétben a Szövetség kezelésében lévő vízterületeken tárgy évben 05. 02. - 06. 15. között tilos a 10 kg . alatti súlyú harcsa /Silurus glanus/ megtartása.



4./ A Szövetség kezelésében lévő állóvizeken ponty fajlagos fogási tilalom nincs, kivéve a 3 környezetvédelmi területen levő vízterületet:

Hársas tó - Máriaujfalu.

Himfai környezetvédelmi tó - Felsőmarác

Vadása tó előtározóval együtt - Hegyhátszentjakab.



A felsorolt vizeken a ponty fajlagos fogási tilalma május 2-től június 15-ig tart. A három környezetvédelmi területen levő tavon mindennemű szoktató etetés tilos!

A haltelepítések időpontjától számított max. 5 teljes naptári napig időszakos általános fogási tilalom lehet elrendelve, amelyet a helyszíneken táblák jeleznek.



5./ Az a horgásztárs, aki a horgászközösségről ( Pl.: egyesületi vezető, halászati őr.stb), más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el és az ide vonatkozó hatályos törvényi előírásoktól függetlenül a halászati őr jogosult a területi jegyét azonnal bevonni horgászközösségben tett etikátlan magatartása miatt. A halászati őr feljelentése alapján a Szövetség a horgásztárs ellen fegyelmi eljárást kezdeményez az érintett horgász egyesületénél.



6./ A Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésében lévő horgászvizek közvetlen partján tilos a tűzrakás és a táborozás!

A Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésében lévő horgászvizeken rendezett horgászversenyek miatt a rendezőség a versenyhelyszínén horgászati tilalmat rendelhet el. A horgász köteles a rendezőség által megjelölt időtartamban a kijelölt versenypályát szabadon hagyni a verseny zavartalan lebonyolítása érdekében.


Jelen Horgászrendben nem szabályozott kérdésekben a MOHOSZ Országos Horgászrendje az irányadó.


Vaskeresztes, 2011. január 1

Csiszár István s.k /elnök/



SPORTHORGÁSZ EGYESÜLETEK VAS MEGYEI SZÖVETSÉGE

9795 Vaskeresztes, 165/4 hrsz.
Tel.: 06/94-506-835
Tel: 06/70-33-99-703
e-mail: info@vasivizeken.hu

További információk a www.vasivizeken.hu internetes oldalon


Halőrök telefonjai:
Celldömölk: 06/70-33-99-704
Körmend: 06/70-33-99-705
Szombathely: 06/70-33-99-706
Gersekarát Sárvíz-tó: 06/70-33-99-713

Yakın yerler: